De trainingsopbouw

Ontwikkeling

 

De training is gericht op ontwikkeling.

Ontwikkeling van de technieken, ontwikkeling van het lichaam en van de karateka als mens.

Een gemiddelde training bestaat uit 6 onderdelen.

 1. Openingsritueel
  Tijdens het openingsritueel wordt de sensei, de docent, gegroet en is er een stiltemoment bedoeld om de geest klaar te maken voor de training.
 2. Warming-up
  De warming-up dient om het lichaam voor te bereiden op de inspanning. De spieren worden warm gemaakt en er worden rek- en strek-oefeningen gedaan.
 3. Kihon
  Bij het Kihon worden de technieken aangeleerd. Telkens worden technieken herhaalt om te komen tot perfectie. En er worden nieuwe technieken geintroduceerd.
 4. Kata
  De kata staat voor een schijngevecht. Dit gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander is eveneens bedoeld een aantal technieken te trainen.
 5. Kumite
  Kumite is een daadwerkelijk gevecht. Uiteraard wordt er gecontroleerd gevochten. Kunite is gericht op de toepassing van de geleerde technieken in onverwachte situaties.
 6. Sluitingsritueel
  Tijdens het sluitingsritueel is er een moment van bezinning en wordt de sensei gegroet en bedankt voor zijn of haar training.

Rituelen in de training zijn erg belangrijk voor de discipline en zelfreflectie.

 

Technieken

De ontwikkeling van de technieken is de basis van het karate. Technieken zijn gericht op verdediging en tegenaanval en moeten tot in de perfectie worden aangeleerd. Er zit dus veel herhaling in het trainen van de technieken.
Toch is het nooit saai. Omdat er zoveel verschillende technieken zijn, er zoveel verschillende aspecten aan 1 techniek zitten, er zoveel verschillende toepassingen mogelijk zijn van 1 techniek en omdat je een techniek zelden of nooit perfect  uitvoert.

Het is leuk om jezelf continue te (zien) verbeteren.

 

Ontwikkeling van het lichaam

Door de training ontwikkelt je lichaam. Het wordt sterker en leniger. Je krijgt meer conditie en het leert tegen een stootje te kunnen.

 

Ontwikkeling als mens

Door de training ontwikkelt ook de geest. Je wordt zelfbewuster en zelfverzekerder. Karate is enorm goed voor het zelfvertrouwen.

Proefles

Wilt u vrijblijvend kennismaken met karate (vanaf 16 jaar)?

U bent van harte welkom om mee te trainen. De eerste twee lessen zijn gratis.

Om u aan te melden of voor meer informatie neemt u contact op met de secretaris (secretaris_at_karatedo.nl).