Technieken

Kihon
De Kihon vorm kan het best worden omschreven als het aanleren van de basistechnieken. Hier worden de weringen, de stoten en trappen geoefend. Deze vorm wordt veel en door alle karateka’s beoefend. De beginners en ook de gevorderden, voor zover daar bij karate sprake van kan zijn, zijn altijd zeer intensief met het Kihon bezig. Het is zeer belangrijk dat je deze techniek goed beheerst, om verder te kunnen trainen met andere vormen. Men traint er karakter, concentratie en conditie mee. Alle voor het weren, stoten en trappen benodigde spieren komen aan bod.

Bekijk de videos waarin Sensei Eric Ouwens een aantal Kihon technieken laat zien.

Kata
Het Kata is een onderdeel van het karate, dat relatief vrij onbekend is. Toch hoort het net zo bij deze vechtkunst als het Kumite, het tweegevecht. Kata is misschien nog wel het beste te omschrijven als “alleengevecht” of “schijngevecht”. Een Kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen één of meerdere denkbeeldige tegenstanders.

Bekijk de video waarin Sensei Harry Duijx de Sochin Kata laat zien.

Kumite
Het Kumite is een trainingsvorm, die in tegenstelling tot het Kihon en het Kata, met een partner wordt uitgevoerd. Het bestaat uit één of meer aanvallen, gevolgd door even zoveel weringen, met daarop een counter door de tegenstander, de verdedigende man. Dit kan op vele verschillende manieren worden geoefend en geeft de mogelijkheid om extra aandacht aan de timing van de wering te besteden. Niet of niet goed geweerd zal namelijk “raak” betekenen.