Trainingsopbouw

Ontwikkeling
De training is gericht op ontwikkeling. Ontwikkeling van de technieken, ontwikkeling van het lichaam en van de karateka als mens. Een gemiddelde training bestaat uit 6 onderdelen.

 1. Openingsritueel
  Tijdens het openingsritueel wordt de Sensei (de docent) gegroet en is er een stiltemoment. Dit stiltemoment is bedoeld om de geest klaar te maken voor de training.
 2. Warming-up
  De warming-up dient om het lichaam voor te bereiden op de inspanning. De spieren worden warm gemaakt en er worden rek- en strekoefeningen gedaan.
 3. Kihon
  Bij het Kihon worden de technieken aangeleerd. Telkens worden technieken herhaalt om te komen tot perfectie. Ook worden nieuwe technieken ge√Įntroduceerd.
 4. Kata
  De Kata staat voor een schijngevecht. Dit is een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander en is bedoeld om een aantal technieken te trainen.
 5. Kumite
  Kumite is een daadwerkelijk gevecht. Uiteraard wordt er gecontroleerd gevochten. Kunite is gericht op de toepassing van de geleerde technieken in onverwachte situaties.
 6. Sluitingsritueel
  Tijdens het sluitingsritueel is er een moment van bezinning en wordt de Sensei gegroet en bedankt voor zijn of haar training. Rituelen in de training zijn erg belangrijk voor de discipline en zelfreflectie.

Technieken
De ontwikkeling van de technieken is de basis van karate. Technieken zijn gericht op verdediging en tegenaanval en moeten tot in de perfectie worden aangeleerd. Er zit dus veel herhaling in het trainen van de technieken.

Karate is een uitdagende sport. Er zijn zeer veel verschillende technieken, elke techniek bestaat uit diverse aspecten en tevens zijn er veel verschillende toepassingen mogelijk. Het is leuk om jezelf continue te verbeteren en jezelf uit te dagen een techniek tot in de puntjes te beheersen.

Ontwikkeling van het lichaam
Door de training ontwikkelt je lichaam. Het wordt sterker en leniger. Je krijgt meer conditie en je leert tegen een stootje te kunnen.

Ontwikkeling als mens
Door de training ontwikkelt ook de geest. Je wordt zelfbewuster en zelfverzekerder. Karate is enorm goed voor het zelfvertrouwen.

Bekijk onze videos waarin onder andere de volgende technieken worden uitgelegd: Kata, Kihon en Kumite.